Ja tev ir ierobežots budžets, maltīšu plānošana un produktu iegāde var būt izaicinājums. Turklāt, ja tev ir ierobežots budžets un tu vēlies ēst veselīgi, tas var būt vēl sarežģītāk.
Šie ir vienkārši, bet efektīvi padomi, kas palīdzēs tev ēst veselīgāk pat tad, ja tu dzīvo taupīgi!
1.Seko līdzi atlaidēm
Ja tavs piemājas veikals piedāvā izveidot klienta karti, noteikti piesakies tai. Tā tu regulāri iegūsi atlaides pārtikai. Centies plānot savas iknedēļas maltītes balstoties uz to, kam pašlaik ir atlaide. Tas liks tev kļūt radošakam un varbūt pat pamēģinat ko jaunu.
It īpaši pievērs uzmanību, ja atlaides ir saldētiem dārzeņiem – tos var uzglabāt tik ilgi, cik vien vēlies, un no tiem var pagatavot daudzveidīgas un veselīgas maltītes.
2.Pērc lētākus gaļas atgriezumus
Tu vari turpināt ēst gaļu, pat, ja tev ir mazs budžets. Vienkārši lūkojies pēc lētākiem gaļas atgriezumiem. Piemēram, izvēlies vistas stilbiņus filejas vietā.
Lētāki gaļas griezumi parasti ir arī daudz uzturvielām bagātīgāki! Turklāt, nebaidies no (labas kvalitātes) taukiem, it īpaši, ja tu velies zaudēt svaru.
3.Iekļauj uzturā pilngraudus un pupiņas
Pupiņas un pilngraudi kā kvinoja, kuskuss un brūnie rīsi ir nedārgi. Tas ir veids, kā papildināt savu malīti, vai arī var kalpot par atsevišķu malīti.
Sajauc kopā gaļu ar pupiņam un pagatavo čilli – tas būs lēts ēdiens, ko varēs ēst visu nedēļu.
Turklāt pilngraudi tev liks justies paēdušam ilgāku laiku, kas ir noderīgi arī tiem, kas vēlas zaudēt svaru.
4.Izplāno un pagatavo maltītes laicīgi
Vai tie būtu dārzeņi visai nedēļai, rītdienas brokastis, pusdienas vai vakariņas, ēdienu pagatavošana iepriekš ir solis pareizajā virzienā, ja vēlies sakt ēst veselīgi. Turklāt, tas ir veids, kā nodrošināt, ka tu ēdīsi to, kas ir tavā ledusskapī, nevis meklēši našķus citur.
Vislabāk to darīt svētdienā – atvēli šo brīvo dienu, lai sagatavotos darba nedēļai.
5.Paplašini savus kulināros horizontus
Piemēram, meksikāņu vai indiešu virtuves ēdienu pagatavošana nemaz neprasa tik lielas izmaksas, jo tajos bieži tiek izmantoti rīsi un pupiņas. Šo valstu virtuves pamatā ir nedārgie rīsi un tajos ir maz gaļas. Tie ir barojoši, proteīna un šķiedrvielu bagātīgi.
6.Izmanto ēdienu pārpalikumus
Ja tev nepatīk ēst to pašu ēdienu katru dienu, mēģini izmantot pārpalikumus citādākos veidos.
Piemēram, ja tu nopērc veselu cāli, tu no sākuma to vari cept cepeškrāsnī. Vēlāk to vari ēst ne tikai cepeša veidā kā piedevu pie rīsiem vai kā cita, bet arī likt zupā, uz maizes, uzcept pīrāgu… esi radošs!
7.Iepērcies tirgū īsu brīdi pirms darba laika beigām
Bieži vien, ja tu ieradīsies tirgū uz tā darba laika beigām, pārdevēji tev piešķirs atlaidi, jo viņi ir ieinteresēti dienas beigās atbrīvoties no pēc iespējas vairāk produktiem.